Carpaltunnelsyndrom

Har varit hos läkaren nu, detta är vad jag har!


Bakgrund
Carpaltunnelsyndrom (CTS) är det tillstånd som uppstår när medianusnerven påverkas av ett yttre tryck under sin passage genom carpaltunneln. Man får då symtom från de fingrar som försörjs av denna nerv, dvs volarsidan av tumme, pek- och långfinger och radiala halvan av ringfingret. Vanliga symptom är parestesier och domningar i nervens utbredningsområde, till en början intermittenta och ofta nattetid. Så småningom kan det övergå i bestående känselnedsättning med åtföljande fumlighet och värk i handled – hand. Värken kan ibland enbart kännas uppåt armen. Tillståndet är vanligast hos kvinnor mellan 40 och 60 år, gravida, diabetiker och vid reumatoid artrit.

Utredning
Typiska symtom är nattliga domningar, nedsatt sensibilitet i medianusområdet, begynnande atrofi av thenarmuskulaturen samt positivt Tinels och Phalens tecken. Om patienten berättar att han/hon skakar handen för att domningen ska släppa är detta näst intill patognomont. I dessa fall behövs ofta ingen ytterligare utredning för att säkerställa diagnosen. Vid tveksamhet remitteras patienten för neurofysiologisk utredning.
Indikation för behandling

Konservativ:
Vid lindriga besvär liksom i slutskedet av graviditet kan det räcka med ortos nattetid. Lämpligen ordnas detta hos arbetsterapeut som samtidigt kan gå igenom patientens ergonomiska situation.

Operativ:
Om besvären är mer uttalade, sömnstörande och dagligen förekommande bör operativ terapi övervägas. Detta gäller särskilt om patienten utvecklar thenaratrofi eller permanent sensibilitetsnedsättning. Gärna ortos i väntan på ingrepp
Preoperativa förberedelser
Patienten ska vara informerad om efterbehandling och förväntat
läkningsförlopp. Förberedelser i övrigt enligt lokala rutiner.

Operation
Ingreppet görs vanligen polikliniskt i lokalanestesi eller intravenös regional anestesi (IVRA) och i blodtomt fält. Plexusanestesi bör undvikas som vid alla neuropatiska tillstånd. Bajonettformat snitt volart över handleden. Det är viktigt att snittet inte föres radialt om palmaris longus senan pga risk att skada den sensoriska nervgrenen till thenarområdet. Carpalligamentet klyvs i sitt ulnara omfång ner till kärlarkaden. Identifiera den motoriska grenen. Palpera botten på carpaltunneln för att utesluta volyminskränkande process.
Vid påtaglig flexorsynovit kan samtidig synovektomi behöva göras. Vi avråder bestämt från rutinmässig intern neurolys. Noggrann blodstillning och hudsutur. Luckert förband med måttlig kompression av såret. I smärt-lindrande syfte och för att patienten skall kunna träna fingrarna kan man lägga en gipsskena med lätt extension i handleden.

Det är viktigt att instruera patienten muntligt och skriftligt om vikten av högläge, att ta ut full böjning och sträckning i fingrarna samt att behålla rörligheten i axel och armbåge.

Informera patienten om att ömhet i handflatan och tendens till hyperestesi är vanligt upp till ett par månader efter operation.

Sjukskrivning vanligen fyra till sex veckor beroende på patientens arbetsuppgifter.
Carpaltunnelklyvning kan också göras med endoskopisk teknik. Det har dock visat sig att metoden inte ger mindre postoperativa besvär eller kortare sjukskrivningstid. Dessutom är ingreppet svårare, kräver mer vana och medför större komplikationsrisk än den öppna tekniken.
Postoperativ behandling
Suturerna tas efter cirka 14 dagar. Patienten bör få instruktioner om hyperestesiträning genom att beröra operationsområdet. Ta gärna kontakt med arbetsterapeut för detta. Sådan kontakt måste tas genast om patienten utvecklat svullnad i handen eller stelhet i fingrarna. Avråd patienten från tyngre belastning av handflatan åtminstone de fyra första veckorna efter operation för att förebygga utveckling av smärttillstånd i handen. Suturtagning och återbesök generellt efter lokala rutiner. Vid tecken till CRPS (Complex reginal pain syndrome) rekommenderas intensiva insatser av sjukgymnast och arbetsterapeut. Blockadbehandling kan
bli aktuell.

Patientbroschyr
Denna bör överlämnas redan då operation bestäms och innehåller information till patienten om
tillståndet och dess behandling.

Kommentarer
Postat av: Sofia

Jag råkade snubbla in på din sida av en ren slump och jag har läst några av dina blogginlägg - det märks att du gillar att blogga :D

2012-03-18 @ 19:12:28
URL: http://hemförsäkringidag.se
Postat av: Elvira

Jag hoppas att du fortsätter med att skriva nya inlägg till din sida - den har verkligen potential :D!

2012-09-01 @ 13:23:57
URL: http://allaprivatlan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0